Digitaal bezoek Nijverheid

Molen De Nijverheid Stramproy

Molen De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy

Technische gegevens

  • Vlucht: 24,80 meter
  • Wieksysteem: oudhollands
  • As: hout met gietijzeren kop
  • Vang: vlaams met vangtrommel
  • Twee koppels 17der kunststenen

De Nijverheid Stramproy

De Nijverheid Stramproy

Adres:

Veldstraat 54, 6039 ED Stramproy

Vastleggen in volledig scherm 10-3-2016 140315.bmp

Vaste dagen openstelling:

  • 3e woensdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur
  • In de even weken op zaterdagmorgen van 9.30 tot 12.30 uur Vervalt voorlopig

Buiten deze vaste dagen, draait en maalt de molen zeer regelmatig en is dan ook altijd te bezoeken. Kijk daarvoor in onze molenagenda of volg ons op Twitter @openmolensweert 

Biotoopinventarisatie 2011

Molenbiotoop De Nijverheid Stramproy

Molenaars:

  • Geert Hannen
  • Jac Leijssen
  • Paul Horstman

Molen De Nijverheid ligt tegenwoordig midden tussen de woonbebouwing aan de Veldstraat. Door het oprukken van de bebouwing heeft de molen aan landschappelijke waarde ingeleverd.

Geschiedenis

In 1903 werd in de buurschap Breyvensroth de stenen berg-korenmolen De Nijverheid in opdracht van de uit Maarheeze afkomstige Michiel Kunnen gebouwd.  Voor de bouw van de molen kocht Kunnen in 1903 een perceel bouwland op het Rotterveld van de
landbouwers Hendrik en Hendrina Smeets.

In 1921 werd Jacques Nijs, de 28-jarige zoon van Wilhelmus Nijs, molenaar op de St.Oda molen  langs de Zuid-Willemsvaart in Weert, eigenaar van  de molen. Aangezien de molen in zeer slechte staat verkeerde, kostte de restauratie uiteindelijk
meer dan de molen.  Tot 1974 zou De Nijverheid eigendom van de familie Nijs blijven. Mede daardoor is molen De Nijverheid in de volksmond beter bekend als de Nijsmolen.

Oorspronkelijk was de molen uitgerust met twee houten roeden en een houten as maar bij de restauratie omstreeks 1921 kreeg de molen twee 25 meter lange ijzeren potroeden, een houten molenas met gietijzeren insteekkop en aswiel met vang.

Het gangwerk voor de twee koppels 17der stenen heeft een kleine overbrengingsverhouding:  1:5. De molen draait daardoor erg gemakkelijk.

Nijverheid in 1959

Vanaf 1960 werd de molen praktisch niet meer gebruikt. Dat kwam doordat de boeren uit de omgeving overstapten op ander veevoer dat door molenstenen niet meer gemalen kon worden. In 1974 nam de gemeente Stramproy de molen van de erven Nijs over. In 1975 werd begonnen met de restauratie van de Nijsmolen door de firma Gebroeders Adriaens uit Weert. Hieraan herinnert een herdenkingssteen in de molen.

Ook in 1975 werd Jac Nijs (Jr.) door de gemeente Stramproy aangesteld als vrijwillig molenaar. Vanaf dat moment worden op  de molen ook nieuwe molenaars opgeleid door het Gilde van vrijwillige mo

lenaars onder leiding van Jac Nijs

De Nijverheid met rondom de molen de nieuwe buurtmolentuin


Ook tussen 2009 en 2011 is de molen ingrijpend gerestaureerd. Een gedeelte van het metselwerk en het voegwerk van de molenromp werd vernieuwd en de molen kreeg twee nieuwe, bij Verdonkschot in Wessem gemaakte, roeden. In 2014 kreeg de molen aan de buitenkant een schilderbeurt en in 2015 werden twee zeilen vervangen.

Maalkoppel Nijverheid

Maalkoppel Nijverheid

De molen draait en maalt zeer regelmatig en is voor belangstellenden tijdens het draaien ook steeds te bezichtigen.

De Nijverheid

De Nijverheid

De Nijverheid

De Nijverheid

Vastleggen in volledig scherm 25-9-2015 111640.bmp

Vastleggen in volledig scherm 25-9-2015 111653.bmp