Nederweert


1. De Korenbloem Ospel Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
2. Sint Joseph Kreyel Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
3. De Windlust Roeven Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
4. Waterkrachtcentrale Vastleggen in volledig scherm 8-7-2016 093037 (58 x 58)

Nederweert Limburgs: Ni-jwieërt) is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente ligt in de streek Midden-Limburg, telt 17.169 inwoners (1 januari 2021) en heeft een oppervlakte van 101,78 km² (waarvan 2,10 km² water).

Peel, Nederweert, Natuur, knuppelpad

Nederweert ligt op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Brabant, op het snijpunt van drie waterwegen, ligt  Nederweert. In Nederweert ligt heel veel natuur maar er is ook een karakteristiek centrum, mooie gebouwen, sfeervolle terrasjes en Openluchtmuseum Eynderhoof.  

Weerterbos, Nederweert, KempenBroek In Nederweert kun je prima wandelen. Zowel het GrensPark Kempen~Broek als Nationaal park De Groote Peel zijn vlakbij. Het wandelgebied Weerterbos en Hugterheide heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen door de aanwezigheid van edelherten. Het is bovendien een erg gevarieerd gebied met oude, vochtige loofbossen, enkele mooie vennen en kleine heidegebieden.

Ook voor fietsliefhebbers is het de plaats bij uitstek. Nederweert is aangesloten op het Limburgse fietsknooppuntennetwerk en je vindt er mooie fietsroutes langs onverharde wegen en prachtige landschappen. 

In de gemeente liggen naast het gelijknamige dorp Nederweert ook nog de dorpen Ospel, Ospeldijk, Nederweert-Eind en Leveroy. De gemeente Nederweert wordt doorsneden door drie kanalen: de Zuid-Willemsvaart, de Noordervaart en het kanaal Wessem-Nederweert.

Sarsven Banen, Nederweert

In het uitgestrekte buitengebied van Nederweert bevindt naast een aantal buurtschappen en gehuchten ook een drietal grote natuurgebieden: het Nationaal Park De Groote Peel, het Weerterbos en het vennengebied Sarsven en De Banen

Nederweert heette oorspronkelijk Merefelt, hetgeen betekent ‘te midden van meren’. Later werd het Weert van den nedersten eynde. Dit laatste is verbasterd tot ‘Nederweert’.

Een verklaring van de vroegere naam ‘Mereveld’ is, dat zij afstamt van het Germaanse woord ‘mar’, wat paard betekent, en het eveneens Germaanse ‘vilde’, veld of plaats betekent. Het Mereveld zou een paardenwisselplaats uit de Romeinse tijd zijn geweest. Dit is vergelijkbaar met de naam van de voormalige Nederweertse buurtschap Rosveld, eveneens met betekenis paardenwisselplaats.